De markt voor televisiekijken verandert sneller dan ooit tevoren. Niet alleen wat we kijken en wanneer we kijken is aan verandering onderhevig, ook de kwaliteit is nog altijd niet uitontwikkeld. Op het gebied van resolutie zijn namelijk nog heel veel stappen vooruit te zetten. Zo gaat de wereld in rap tempo over op 4k. Termen als 4k, UHD en 2160p worden dan ook overal aangehaald. Maar wat is het eigenlijk precies? Wat zijn de grote verschillen met de resolutie die je nu hebt? Wat zijn de voordelen en nadelen? En vooral, is dit ook voor jou interessant?
Contents
Wat is 4k?
Sinds 2014 is 4k enorm snel opgekomen als de nieuwe standaard voor televisiekijken. Deze resolutie was al enige tijd op de markt, maar werd ineens aantrekkelijker doordat het mogelijk werd om tegen meer toegankelijke prijzen 4k aan te schaffen. 4k is een vorm van UHD, ook wel Ultra High Definition. Ultra High Definition is eigenlijk een soort verzamelnaam voor alles wat een hogere resolutie heeft dan HDTV, waaronder dus 4k. Het komt er op neer dat het frame van een 4k televisie een horizontale resolutie van 4.000 pixels en een verticale resolutie van 2.000 pixels heeft.
Wat is het voordeel?
De voordelen lijken bijna bij het uitspreken al duidelijk. De resolutie is vier keer hoger dan die van HDTV. Dit is in vele opzichten handig en aantrekkelijk. Bijvoorbeeld voor gamers, maar ook voor mensen die nog altijd het liefst films vanaf een blue-ray speler kijken. Met de komst van 4k en UHD is de kwaliteit en beeldvulling nog verder omhoog gegaan. Het beeld wordt dus nog scherper. Hoewel het aanbod nog niet volledig is, is wel duidelijk dat steeds meer producten beschikbaar worden voor 4k. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor streamingsites zoals Netflix en YouTube. De laatste was zelfs één van de voorlopers in het aanbieden van 4k mogelijkheden.
Is 1080p nu niets meer waard?
Op dit moment hoef je je geen zorgen te maken. HDTV en 1080p zijn voorlopig nog geen verleden tijd. Het is wel zo dat de toekomst bij 4k, UHD en 2160p ligt. Overigens zijn alle producten van deze resolutie ook gewoon te gebruiken op 4k. Je hoeft dus niet alles wat je hebt weg te gooien of weg te geven en alles opnieuw te kopen. Wil je echter de volledige voordelen van de betere resolutie van 4k beleven, dan zijn 4k producten natuurlijk wel noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld ook aan HDMI 2.0. Waardeloos zal een scherm van 1080p natuurlijk nooit worden.
Is er een verschil tussen 4k en UHD?
Doordat er flink met termen wordt gesmeten door allerlei fabrikanten is het mogelijk dat je niet meer precies wat precies wat is. Zo is er bijvoorbeeld veel verwarring over de termen 4k en UHD. Om te beginnen is UHD de overkoepelende term voor resoluties vanaf 3.840×2.160 pixels en hoger. Hier valt 4k dus ook onder. Dit betekent dus dat 4k wel UHD is, maar dat niet elke UHD ook 4k is. Andere resoluties hoger dan 3.840×2.160 zijn namelijk ook allemaal Ultra High Definition. Een voorbeeld hiervan is het zogenaamde 8k dat vrijwel gelijk met 4k werd geïntroduceerd. Het lijkt erop dat de stap naar 8k doorgezet wordt. Zojuist heeft het HDMI forum bij de CES in Las Vegas de HDMI 2.1 specificatie aangekondigd.
Waar heeft 4k allemaal betrekking op?
Uiteraard gaat het niet alleen om de resolutie van je televisiescherm wanneer het gaat over 4k. Ook computerbeeldschermen gaan mee in de technologie. Zoals ook camera’s en projectors 4k technologie steeds meer als de standaard gaan beschouwen. Door deze ontwikkeling is de huidige hype rond 4k ontstaan. Het wordt namelijk steeds meer gebruikelijk om van 4k uit te gaan. Zowel qua opname als qua weergave. Je zal dit dus ook steeds vaker gaan terugzien in nieuw materiaal dat online of op beelddragers komt.
Hoe past de term 2160p hierbij?
Tot slot is het belangrijk om te begrijpen wat 2160p is. Als je vaker een televisie hebt gekocht is dit natuurlijk geen geheim voor je, maar mocht je na vele jaren je klassieke televisie eindelijk verruilen voor een HD-variant, dan is het wel goed om de term te begrijpen. 2160p staat voor het aantal pixels. In het geval van UHD zijn dat er dus 2160 verticaal. De vorige HD-tv’s, de gewone High Definition, waren 1080p. De helft dus. Oude tv’s uit de tijd voor HD waren weer de helft van HD-tv’s, 540p. Wanneer je dus een 4k UHD 2160p koopt, dan heb je de op dit moment meest vooraanstaande technologie in handen.